Primul program de mentorat pentru femeile consiliere locale a fost lansat
IMG_0299.jpg
7 October 2015

27 de femei - consiliere locale, alese la primul mandat - vor participa timp de un an într-un program de mentorat, prin intermediul căruia vor fi susținute să reformeze și să îmbunătățească activitatea consiliilor locale, să sporească transparența acestora și să încurajeze participarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor.

Astfel, fiecare participantă va elabora propriul plan de reformă, plan pe care va încerca să-l implementeze pe parcursul programului. În acest sens, participantele vor fi susținute prin intermediul sesiunilor de instruire, consilierea din partea unei mentore, program de granturi mici.

Prin intermediul implicării mai active a femeilor consiliere locale, vor avea de beneficiat membrii comunităților prin faptul că procesul decizional va fi mult mai transparent, selectarea priorităților comunitare va avea loc într-un mod participativ. Prin programul respectiv, echipa organizatorilor așteaptă un impact pozitiv și durabil asupra comunităților, abilitând beneficiarele ca ele să devină acea masă critică de femei, care va fi capabilă să influențeze politicile publice locale, să reformeze activitatea consiliilor locale. Programul le va oferi multe beneficii și oportunități pentru participante – fortificare, dezvoltare personală, abilitare etc., dar și pentru comunitate – pentru că va obține un profesionist în domeniul bunei guvernări, a promovării egalității de gen, care va soluționa o problemă comunitară, implicând persoane din localitate. Proiectul constituie o provocare pentru participante, dar alături de fiecare va fi o mentoră, care le va ghida acțiunile.

Amintim că în urma alegerilor locale din 2015, 30% din consilierii locali sunt femei, proporția femeilor candidate fiind de 35 la sută.

Programul de Mentorat, parte componentă a proiectului „Femeile în politică”, este implementat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” şi este realizat în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entitatea Naţiunilor Unite pentru Femei (UN Women), Fundaţia Est-Europeană şi este finanţat de Guvernul Suediei şi Consiliul Europei.

Programul de Mentorat pentru femei consiliere va dura până în luna decembrie 2016.  

Sursa: Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la telefoanele: 20-71-57; 24-13-93; 23-70-89. www.progen.md

Persoane de contact: Galina Precup, Angela Vâlcu.UN Partner Agencies